söndag 19 december 2010

Årets Julklapp 2010 en Hajj

Det har gått en vecka sen Taimour Abdulwahab spräng sig i luften på Drottninggatan i Stockholm. En vecka som har visat en nytolkning i ordet ”provokativ” för mig.
Jag arbetar extra på restaurang sedan 12 år tillbaka. Och lika länge som jag arbetat på krogen har jag använt en så kallad hajj, en muslimsk huvudbonad, när jag arbetar. Den är perfekt på sommaren den svalkar och ger dessutom solskydd på huvudet eftersom jag är flintis. Huvudbonaden har även bidragit till en mängd intressanta disskutioner vid frågan: Vad är det du har på huvudet? Är du muslim? Hajjens stilfullhet har kommenterats av män över 50 på Östermalm samt hälsosam nyfikenhet över området Mellanöstern där frågor och undringar har kunnat avklarats i en avspänd atmosfär. Min hajj har varit en perfekt brobyggare och möjlighet till nyfikna frågor från den medelålders övre medelklassen på de finare etablissemangen i Stockholm.
Men denna vecka tog det en ändring. Jag jobbade på en julmiddag för ett känt företag för fritidskläder. När glöggen hade värmt upp de frusna gästerna påpekade en man, när jag kom till bordet, pekandes på mitt huvud:
-Är inte det där lite provokativt?
Jag frågade vad han menade, och han svarade:
-Jag är ju inte sån! Men ändå är det inte lite provokativt med tanke på den senaste händelsen på Drtottninggatan.
Jag svarade att skulle denna huvudbonad uppfattas som provokativ är det väl dags att vi alla börjar använda en sådan för att visa solidaritet till våra muslimska bröder och systrar, om det nu är så att vi inte är ”såna”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar