måndag 1 juni 2009

Beirut Bögar och Björnar del 2

Jag har träffat honom. Björnkungen i Beirut som hostar fester i björnarnas namn. För er som inte vet vad en björn är ska jag snabbt förklara termen. En björn är en man i bögfaunan som har Hemingway som förebild och tillhörande finns också ”cubsen” björnungarna de är lite mindre och yngre, tänk Frodo i Sagan Om Ringen.

Nu förstår ni väl, att anledningen till att björnkulturen har vuxit sig stark här är ju inga konstigheter. Libanon kryllar av håriga skäggiga män med tilhörande Frodo partners. Björnkungen, som heter Berto, har ett koncept som heter ”Bear Arabia”. De kör månatliga fester runt om i Beirut där nidbilden av den håriga skäggiga araben projiceras. Underbart säger jag. Inte bara för att jag är en pseudoorientalist, utan med den annars så kroppsfixerade Libanonbögkulturen à la Miami, känns detta som ett hälsosamt alternativ.

Berto anordnar även Mr Bear och Mr Cub en alternativ skönhetstävling, där formen på skägget, magen och hårigheten granskas och bedöms enligt de internationella björnreglerna. Titeln är prestigefull och är välkänd i hela Mellanöstern. Under tiden jag satt med Berto på en bar i Beirut inför ett av hans event, messade en man från Saudi-Arabien, som flyger långväga för att kunna delta i festiviteterna.

Nu i början på Juni kommer han att anordna en björnturné som startar i Beirut, och tar sig genom hela Libanon och in till Syrien, där de största städerna ska få ta del av Beiruts björnelit. Att en björnbögs turné kan ta sig in till Syrien kan tänkas vara konstigt men Berto har fått diplomatisk hjälp, där en fransk diplomat som sällar sig till denna subkultur har specialinbjudit dem att kunna ta sig an den annars så svältfödda syriska publiken.

I Syrien finns det inga festlokaler som vill hosta detta event. Så Berto har anordnat så att festerna kommer att vara på böghamamen. Från Beirut i glansen av strålkastare, till Syrien och till skymundan. Men med dessa länder som har så mycket smolk i bägarna med sitt politiska förflutna och nutid, känns detta som den största diplomatiska gesten på länge.

Varför kan inte makthavarna i dessa regioner lyssna på oss? Skulle bögarna i denna region regera skulle det inte finnas några konflikter. Med tanke på att en subkultur alltid behöver utomsockness influenser, så skulle tanken på konflikt förstöra chansen att träffa någon ny och se något nytt. Peace Love och Bear Arabia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar